Super Supermarkt Keurmerk: verantwoord winkelen

Boodschappen doen bij een Super Supermarkt Keurmerk (SSK) supermarkt is kiezen voor verantwoord boodschappen doen. In meerdere opzichten. Want het SSK keurmerk staat voor lokale betrokkenheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds 2012 laten zelfstandige supermarktondernemers met het SSK keurmerk zien dat zij een duidelijke meerwaarde hebben voor klanten, medewerkers en de omgeving waarin zij opereren.

Lokaal en maatschappelijk betrokken

Zelfstandige supermarktondernemers staan bekend om hun betrokkenheid. Ze kennen hun klanten persoonlijk en vinden het vanzelfsprekend om iets extra's te doen voor de buurt of wijk. Denk daarbij aan het sponsoren van lokale sportclubs, zorgen voor een veilige winkelomgeving, het bieden van faciliteiten voor mensen met beperkingen en het creëren van werkgelegenheid voor arbeidsgehandicapten. Hun beleid ademt maatschappelijke betrokkenheid, en het SSK keurmerk maakt dit onderscheidende ondernemerschap zichtbaar. SSK supermarkten onderscheiden zich op zeven verschillende thema's, namelijk:

Thema's Super Supermarkt Keurmerk

De betrokkenheid van SSK ondernemers gaat verder dan alleen de winkel. De ondernemers zetten zich actief in voor de leefbaarheid in de buurt. Bijvoorbeeld met het sponsoren van buurtactiviteiten of verenigingen hebben een actieve rol binnen de ondernemersvereniging en door aandacht te besteden aan een opgeruimde winkelomgeving.

In de schappen van SSK supermarkten liggen bijzondere producten: veel producten zijn biologisch, Fair trade of het zijn producten uit de streek. Daarnaast stemmen de ondernemers hun aanbod goed af op de lokale vraag van hun klanten. Ook is er aandacht voor gezonde productkeuzes.

Goed werkgeverschap is het uitgangspunt voor ondernemers met het SSK keurmerk. O.a. door een divers personeelsbestand, goede arbeidsvoorwaarden of opleidingen voor het personeel. Ook is er veelal ruimte voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

SSK ondernemers gaan bewust om met energie. Ze zijn alert op hun energiegebruik bij het verlichten en verwarmen van de winkel en bij het koelen van producten. Daarbij kunnen innovatieve technieken worden ingezet, zoals het hergebruiken van restwarmte of een CO2-koelinstallatie.

Het goed scheiden van afvalstromen is belangrijk voor het bevorderen van een circulaire economie. Daarom stimuleren SSK ondernemers het scheiden en terugdringen van afval met allerlei inzamelingsmogelijkheden in en (net) buiten de supermarkt. Ook is voedselverspilling een belangrijk onderwerp binnen dit SSK thema.

Gezondheid en veiligheid zijn belangrijke speerpunten voor SSK ondernemers. Ze nemen daarom extra veel maatregelen, zowel zichtbaar als onzichtbaar, om de veiligheid en gezondheid van consumenten en medewerkers te waarborgen. Bijvoorbeeld met actieve diefstalpreventie of het verzorgen van gratis fruit voor medewerkers.

Efficiënte en milieuvriendelijke winkelbevoorrading, dat moedigen SSK ondernemers van harte aan. Ook letten ze extra goed op een goede doorstroom in de winkel bij bijvoorbeeld de kassa’s. Bovendien zijn de ondernemers alert op de bereikbaarheid van de winkel, bijvoorbeeld met voldoende (fiets)parkeergelegenheid en een thuisbezorgservice. Daarnaast besteden SSK winkels extra aandacht aan de toegankelijkheid.

Om het SSK keurmerk te krijgen, wordt een supermarkt op maar liefst 60 criteria beoordeeld. De inhoudelijke criteria binnen het SSK zijn uitvoerig getoetst door TNO. Hierbij zijn de ‘MVO Prestatieladder’ en de eisen van verschillende stakeholders het uitgangspunt.

Jumbo Winkel Kletskassa 20212

Vragen over SSK?

Heeft u vragen over SSK neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar info@stichtingssk.nl of bel (0348) 41 97 71.